Sürdürülebilir Bir Dünya Mümkün!

Sürdürülebilir Bir Dünya Mümkün!

Mikroplastik Nedir? Ekosistemi Nasıl Etkiler?

Mikroplastikler, plastik maddelerin çeşitli işlemlerle küçük parçalara ayrıldığı ve genellikle kozmetik ürünlerinde kullanılan mikroskobik plastik taneciklerdir. Doğaya bıraktığımız en küçük plastik atıklar bile belli bir süre sonra parçalanarak mikroplastik taneciklere dönüşüyor. Ufalanarak daha küçük parçacıklara dönüşen tanecikler doğal su kaynaklarına ve atık sularına kolayca karışabiliyor. Bu da daha büyük canlıların sağlığı ve çevremiz için tehlikeli hale gelebiliyor. 

Nereye bakarsak bakalım, hayatımızın her alanında mikroplastiklerle karşılaşmamız mümkün. Kozmetik ürünlerinden giydiğimiz kıyafetlere, alışveriş yaparken kullandığımız torbalara, şampuanlara, medikal ilaçlara hatta bazı gıdalarda bile bulunabiliyor. Gözle göremediğimiz bu tanecikler neredeyse kullandığımız tüm ürünlerde yer alıyor ve çevreye mikroplastik atık bırakıyor. Ne yazık ki Türkiye, plastik üreten ülkelerin başında yer alıyor. Bu yoğun tüketime rağmen toplum olarak plastiğin kontrollü tüketimi akımından ciddi önlemler alınmıyor.  Biz marka olarak özellikle dahil olduğumuz kozmetik sektöründeki ürünlerin mikroplastik içermeyen formülasyonlara sahip olmasının önemini farkında olmak ile beraber çalışmalarımızı bu doğrultuda geliştirmeye özen gösteriyoruz. Peki kozmetikte kullanılan bu mikroplastiklerin ekosisteme ve insan sağlığına olumsuz etkileri nedir dersen, senin için anlatalım.

Kozmetik Ürünlerinde Mikroplastik Kullanımının Etkileri

1) Çevresel Etkiler

Mikroplastikler, çevre kirliliğine ve ekosistemlerdeki zararlara yol açar. Mikroskobik boyutları nedeniyle, su sistemlerine, denizlere ve okyanuslara yayılmakta ve sucul yaşamı etkilemektedir. Mikroplastikleri besin zannedip yiyen su canlıları zehirlenebilir veya bu taneciklerin içine tıkanabilir. Bu da besin zinciri boyunca olumsuz etkiler yaratır ve sonunda insan sağlığında da etkilerini gösterir. Bu maddeler aracılığıyla gelen toksinler, canlıların tüm vücuduna işleyebilir. Böylelikle, balık ile beslenen canlıların, ki bunun içinde insanlar da var, toksinleri alma ihtimali de yükselmektedir.

2)Sağlık Riskleri

Mikroplastiklerin insan sağlığı üzerindeki etkileri üzerine araştırmalar devam etmek ile birlikte, bunların bir kısmında vücutta sebep olduğu alerjik reaksiyonlar ve uzun vadede yaşanan sağlık sorunları gözlemlenmiştir. 

3)Doğal Kaynakların Korunması

Mikroplastikler, petrol bazlı plastiklerin bir yan ürünüdür. Bu nedenle, mikroplastik içermeyen tercihler, doğal kaynakların korunmasına katkıda bulunur. Mikroplastik içermeyen kozmetik ürünlerin kullanılması, petrol tüketimini azaltır ve plastik atık sorununu hafifletir.

4)Alternatiflerin Varlığı 

Mikroplastik içermeyen kozmetik ürünlerin giderek daha yaygın hale gelmesiyle birlikte, çeşitli markalar ve üreticiler bu talebe yanıt vermek için alternatif maddeler geliştiriyor. Doğal ve biyolojik olarak parçalanabilen veya organik içeriklere sahip olan ürünler mevcuttur. Bu ürünler, çevre dostu ve sürdürülebilir bir seçenek sunuyor. Sonuç olarak, mikroplastik içermeyen tercihler, çevresel sürdürülebilirliği destekler, doğal kaynakları korur, sağlık risklerini azaltır ve çevre kirliliğini önler. Bu nedenle, mikroplastik içermeyen kozmetik ürünlerin tercih edilmesi önemlidir.

Biz Neler Yapıyoruz?

Kurulduğumuz ilk günden beri daha iyi bir dünya için sürdürülebilir bir yaklaşım ile çalışmalarımızı geliştiriyoruz. Gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir dünya bırakmayı istiyor ve bu kapsamda atık inovasyonlarımız ile karbon ayak izimizi düşürürken amaçlar için ortaklıklar kurmaya ve farklı sürdürülebilir kalkınma amaçları altında projeler geliştirmeye özen gösteriyoruz.

Kullanıcılarımızı sorumlu üretim&tüketime teşvik ediyoruz. Atık azaltımı doğrultusunda kutu üretiminde ormansızlaşmanın önüne geçmek amacıyla sadece endüstriyel ağaçlardan elde edilen FSC sertifikalı kağıtları kullanıyoruz.

Gelecek nesillere sürdürülebilir bir gelecek bırakmak hepimizin elinde.  Peki sen sürdürülebilir bir dünya için neler yapıyorsun?

Paylaşmak Cıvıldamak İğnele
bloga geri dön